Selasa, November 16, 2010

.: lontong in d making :.


setiap tahun. dua kali setahun. Eid Fitr dan Eid Adha. biasanya 3 hari sebelum anak-anak Nenek Nia akan dipanggil pulang untuk bergotongroyong menyediakan lontong untuk hariraya. setelah saban tahun, seusia perkahwinan Ibu dan Ayah selama 10 tahun memang menantu-menantu Nenek Nialah yang berganding bahu melayur daun pisang, membuat kelonsong dan memasukkan beras. seterusnya kelonsong yang siap berisi beras dimasukkan ke dalam periuk gergasi dan direbus hingga ke esok pagi. kurang lebih 8 jam.


(sebelum 10 tahun itu, Ibu tak tahu siapa yang menyediakan lontong yang biasanya jumlah berasnya tak kurang dari 5-10kilo. Mungkin Nenek Nia sendirian dengan dibantu anak-anak bujangnya. tapi sekarang setelah berkahwin tak ada seorang pun dari mereka yang terlihat berkemahiran membuat lontong untuk hariraya. Mungkin tuahnya mereka beristerikan perempuan-perempuan lontong fast learner teehee..heehee..)

Nota: Pixies ehsan Ayah Lani's Mobile Uploads @ FB

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ayam Masak Hitam

Bismillah.. Ayam Masak Hitam. Ini adalah antara koleksi resepi yang Ibu simpan sekian lama. Ibu baru sangat berkahwin waktu mendapatkan ...